Translate

Arabic Chinese English French German Greek Italian Spanish Turkish

Studios Evridiki

Σας παρέχουμε:

1. φιλόξενο περιβάλλον

2.  ευχάριστη διαμονή

3. δωρεάν parking

4. 50m από τη θάλασσα

5. δωρεάν internet

 

 

  • pic
  • pic
  • pic
  • pic
  • pic
  • pic
  • pic

Αξιοθέατα

 

Η Λέσβος με έκταση 1632 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας και απέχει περίπου 190 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Η ιστορία του νησιού ξεκινά από το 3.000 π.Χ., σύμφωνα με προϊστορικά  ευρήματα που έχουν έρθει στο φως κατά καιρούς. Στο πέρας αυτών των χρόνων η Λέσβος αποτέλεσε τη γενέτειρα σημαντικών προσωπικοτήτων όπως της γνωστής ποιήτριας Σαπφούς, του Πιττακού, ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας καθώς και των μεταγενέστερων  Οδυσσέα Ελύτη(ποιητής) και Στρατή Μυριβίλη(συγγραφέας).

Ο Οδυσσέας Ελύτης είχε γράψει χαρακτηριστικά για τη Λέσβο:


"Πουθενά σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου,

ο ήλιος και η Σελήνη δε συμβασιλεύουν τόσο αρμονικά,

δε μοιράζονται τόσο ακριβοδίκαια την ισχύ τους,

όσο επάνω σε αυτό το κομμάτι της γης που κάποτε,

ποιος ξέρει,  σε τι καιρούς απίθανους,

ποιος θεός,  για να κάνει το κέφι του,

έκοψε και φύσηξε μακριά ίδιο πλατανόφυλλο

καταμεσής του πελάγους."


Η πυκνή βλάστηση, η οποία κατά κύριο λόγο απαρτίζεται από ελαιόδεντρα, και οι μαγευτικές παραλίες που διαθέτει το νησί γοητεύουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Δικαίως, η Λέσβος θεωρείται η  πατρίδα του ούζου, μιας και οι πιο γνωστές μάρκες ούζου παράγονται εκεί. Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, μάλιστα, στην πρωτεύουσα του νησιού, στη Μυτιλήνη, πραγματοποιείται  η αποκαλούμενη «Γιορτή του ούζου» στο πλαίσιο της οποίας, οι ντόπιοι παραγωγοί προσφέρουν δωρεάν ούζο.

 

Η  Μυτιλήνη είναι μια σύγχρονη πόλη, κτισμένη αμφιθεατρικά στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, γύρω από το καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό κάστρο της. Τα διατηρητέα νεοκλασικά κτίρια που την κοσμούν, αποτελούν σημαντική  πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και απεικονίζουν την ακμή που γνώρισε το νησί το 19ο αιώνα.  Ο Άγιος Θεράποντας και ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Θεόδωρου συνιστούν τα δυο βασικά χριστιανικά μνημεία της Μυτιλήνης ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα μουσεία της. Ειδικότερα, στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης εκτίθενται μοναδικά  έργα ενώ  στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης  εκτίθενται έργα επώνυμων ζωγράφων (Matisse, Picasso, Γιάννη Τσαρούχη)  καθώς και τα αποκαλούμενα Mεγάλα Βιβλία του Ελευθεριάδη-Teriade .Πασίγνωστο είναι και το μουσείο Θεοφίλου το οποίο περιλαμβάνει  πίνακες του ομώνυμου λαϊκού καλλιτέχνη.  Από την άλλη πλευρά το Αρχαιολογικό Mουσείο, το οποίο απαρτίζεται από δυο κτίρια το παλιό και το νέο, στο μεν παλιό εκτίθενται σημαντικά ευρήματα ευρήματα (κεραμικά, νομίσματα, ψηφιδωτά, κ.τ.λ.) ενώ στο νέο παρουσιάζεται έκθεση για τις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων του νησιού, από τον 7ο αιώνα έως και τους Ρωμαϊκούς Xρόνους.

Τέλος, ανάμεσα στα αξιοθέατα που αξίζει κανείς να επισκεφτεί στην πόλη της Μυτιλήνης είναι το Αρχαίο Θέατρο,  το οποίο θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαιότητας, με εξαιρετική ακουστική και μέση χωρητικότητα 10.000 άτομα καθώς και τα οθωμανικά μνημεία Γενί Τζαμί και Τσαρσί Χαμάμ τα οποία σώζονται στη βόρεια πλευρά της Μυτιλήνης.

 

Η  Πέτρα είναι ένας μεγάλος οικισμός στη  βόρεια πλευρά του νησιού  και φημίζεται για τις αμμώδεις και οργανωμένες  παραλίες του και τα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά αρχοντικά του 19ου και 20ού, με πιο γνωστό το αρχοντικό της Βαρελτζίδαινας (λειτουργεί ως μουσείο όλο το χρόνο) . Τον όρμο της Πέτρας, κοσμούν τέσσερις μικρές νησίδες  (Άη Γιώργης, Μικρό νησί, Γλαρονήσι και Μυρμήγκι), οι οποίες συνιστούν προστατευόμενη ζώνη άγριας πτηνοπανίδας και λειτουργούν ως οικολογικά παρατηρητήρια.

Κύριο αξιοθέατο της δεν είναι άλλο από τον ναό της Παναγίας Γλυκοφιλούσας που δεσπόζει πάνω σε έναν βράχο στο κέντρο του χωριού. Για να επισκεφτεί κανείς το εσωτερικό του ναού θα πρέπει να ανέβει τα 114 λαξευμένα στην σκληρή πέτρα σκαλιά. Σύμφωνα με έναν τοπικό μύθο που συνδέεται με την περάτωση της κατασκευής του ναού, η Παναγία η Γλυκοφιλούσα φημολογείται ότι  έκανε το θαύμα της. Συγκεκριμένα, μια μέρα κατά την διάρκεια των εργασιών του ιερού, ένας ντόπιος κάτοικος της περιοχής θέλησε να προσφέρει νερό στους εργάτες προκειμένου να ξεδιψάσουν.  Λίγο πριν φτάσει, όμως,  στην κορυφή της σκάλας , παραπάτησε και άρχισε να πέφτει στο κενό. Τα βλέμματα όλων πάγωσαν καθώς πίστεψαν ότι συνέβη το μοιραίο.  Ξαφνικά, όμως, εκείνος ξεπρόβαλλε και πάλι στα σκαλοπάτια σώος και αβλαβής.


Η Άναξος είναι  ένα γραφικό, ημιορεινό χωριό που βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό της Πέτρας. Χαρακτηριστικό της Ανάξου είναι το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει το παλιό Δημοτικό Σχολείο καθώς και η ειδυλλιακή παραλία Τσιχράντα βρίσκεται σε ένα καταπράσινο λαγκάδι, στα δυτικά του χωριού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Άναξο κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις , οι επονομαζόμενες "Αναξιώτικα".

 

Η Σκάλα Συκαμμιάς, ένα από τα ωραιότερα χωριά της Λέσβου,  είναι ο βορειότερος παραδοσιακός οικισμός που αντικρίζει τα παράλια της Μικράς Ασίας.   Χαρακτηρίζεται από  λιθόστρωτα σοκάκια, πετρόκτιστα αρχοντικά του 19ου αιώνα καθώς και ένα πανέμορφο λιμανάκι που το κοσμεί  το περίφημο εκκλησάκι της «Παναγιάς της Γοργόνας».

 

Στο βορειότερο σημείο του νησιού βρίσκεται η γραφική Μήθυμνα ή αλλιώς Μόλυβος.  Πρόκειται για ένα χωριό το οποίο το 1965 ανακηρύχθηκε ως διατηρητέος και παραδοσιακός οικισμός. Τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα παραδοσιακά σπίτια και το γραφικό του λιμανάκι που τον απαρτίζουν, δικαιολογούν  την ανακήρυξή του αυτή. Το σήμα κατατεθέν της Μήθυμνας δεν είναι άλλο από το μεσαιωνικό της κάστρο το οποίο δεσπόζει επάνω σε ένα βράχο και συνιστά το δεύτερο μεγαλύτερο του νησιού.


H Εφταλού είναι ένα χωριό, λίγο βορειότερα από το Mόλυβο, στο οποίο υπάρχουν λουτρικές εγκαταστάσεις και αναβλύζει χλωρονατριούχος ραδιενεργός ιαματική πηγή. Τα νερά της πηγής είναι αποδεδειγμένα κατάλληλα για θεραπεία ρευματισμών, αρθριτικών και γυναικολογικών παθήσεων.

 

Στην βορειανατολική πλευρά της Λέσβου βρίσκεται ο Μανταμάδος. Η πόλη είναι γνωστή τόσο  για την τυροκομία και την λαϊκή αγγειοπλαστική της όσο και για τον Ναό του θαυματουργού  Άγιου Ταξιάρχη ο οποίος δεσπόζει στην άκρη του χωριού.

 

Στο κέντρο του νησιού, υπάρχει μια σύγχρονη μικρή πόλη, η επονομαζόμενη Καλλονή. Η περιοχή αυτή είναι διάσημη για τις σαρδέλες της που αλιεύονται στον κόλπο της, ο οποίος ονομάζεται Κόλπος  Καλλονής.

 

Επίσης, κοντά στο κέντρο του νησιού, μια άλλη γνωστή πόλη Αγιάσος. Αυτή η πόλη είναι γνωστή τόσο για τα κεραμικά της όσο και για την ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής εκκλησία της Παναγίας που δεσπόζει στην άκρη της Αγιάσου./p>

 

Στη νότια πλευρά της Λέσβου θα συναντήσει κανείς  τις πόλεις  Πλωμαρί και Βατερά που φημίζονται για  τις υπέροχες παραλίες τους. Ιδιαίτερα γνωστή είναι η παραλία στα Βατερά της οποία η αμμουδιά ξεπερνά τα 9 χλμ..

 

Στην περιοχή του Σιγριού, στη δυτική πλευρά του νησιού,  δυτικό θα συναντήσει κανείς μια όμορφη παραλία, ένα κάστρο του 18ου αιώνα καθώς και το πασίγνωστο Απολιθωμένο Δάσος, που χρονολογείται από δεκαπέντε εκατομμύρια χρόνια.

 

Τέλος, η Σκάλα της Ερεσού, συνιστά ένα μαγευτικό τουριστικό θέρετρο και ξεχωρίζει για την υπέροχη αμμώδη παραλία  της.